lauantai 23. tammikuuta 2016

B. Innovaatioalan terminologia


Idea:
oivallus, uusi ajatus, aate, pulman ratkaisu. esim. Keksi mainion idean. Sai kurssilta uusia ideoita. Menetelmän idea on se, että - -
Ajatus, oivallus, keksintö, pulman ratkaisu
taustalla oleva vaikute, aate
järki, selitys jollekin.

Keksintö:
Keksimisen tulos, varsinkin ennen tuntematon (tekn.) laite, menetelmä, tieteellinen teoria tms. esim. Nerokas, mullistava keksintö. Ihmiskunnan suuret keksinnöt. Sähkölamppu on T. A. Edisonin keksintö.
ajatus, idea, päähänpisto. esim. Oli sinun keksintö(ä)si kutsua vieraita.

Innovaatio:
Uutuustuote, teollinen uusi tuote, uudistus, teollinen keksintö

Eli: Ideasta voidaan valmistaa keksintö, ja keksintö voidaan kaupallistaa, jolloin kyseessä on innovaatio.

Keksijä:
keksii idean ja tekee ideasta keksinnön.
Puhekielessä voidaan kysyä: Kukahan tämän tulostimen keksi tähän hyllyyn laittaa? Kuitenkaan tulostimen siirtäjä ei ole keksijä tällä perusteella.

Innovaattori:
Ulkomaan kielestä muunnettu sana, kun keksijä -sanaa ei ole haluttu käyttää sen negatiivisen imagon vuoksi.

Sarjakeksijä:
Keksijä. Sarjakeksijällä tarkoitetaan keksijää, joka tekee useita onnistuneita innovaatioita. Termi on epäselvä siksi, että esim. ammattisäveltäjää ei kutsuta sarjasäveltäjäksi. Vastaavasti harrastesäveltäjää ei sanota säveltäjäksi, kuin teoksensa kohdalla.

Proto, prototyyppi:
idean pohjalta valmistettu keksinnön koekappale, testimalli, konkretisoitunut idea. rakentamalla prototyyppi saadaan selville, toimiiko keksintö. 

Tuotekehitys:
keksinnöstä tehdään myytävä tuote, ts. innovaatio. Yleensä tuotekehitykseen luetaan mukaan kaikki, mitä keksintö tarvitsee ollakseen valmiina kaupan hyllyllä. Toisinaan tuotekehitysprosessi kokonaisuudessaan käsittää kaiken, ideasta kaupan hyllylle asti. Eli kehitetään uusi tuote nollatilanteesta.

Pilotti, pilotointi:
Ensimmäiset keksinnön pohjalta tehdyt tuotteet, joita on jo tuotekehitetty. Voi myös tarkoittaa ensimmäistä erää, joka toimitetaan asiakaalle koekäyttöön.  Pilotoinnin tarkoitus on testata, tarvitseeko tuote vielä viimeisiä muutoksia, ennen kuin se on valmis tuotantoon ja myyntiin. Monesti pilottikappaleet myydään hieman alemmalla hinnalla, jolloin saadaan jo liiketoimintaa. Pilotoinnin jälkeen tuote on valmis. (linkki)

Protopaja:
tila, jossa on työkaluja ja materiaalia idean konkretisoimiseksi, eli keksinnön valmistamiseksi

Immaterialiset oikeudet, patentti
Omistusoikeus (ts kielto-oikeus) keksintöön tai teokseen, jne. ja niiden kaupalliseen valmistamiseen, kts Wiki tästä

Start-Up
Tuore vasta perustettu yritys, joka hakee kasvua. Tai yleensäkin yrityksen startaaminen.
 kts. Wiki tästä

Patenttijärjestelmä, patentoiminen:
Suojaus- ja julkistamisjärjestelmä. Monesti unohdetaan, että patenttijärjestelmä on maailmanlaajuisesti tarkoitettu myös julkaisemisjärjestelmäksi. Tutkijan työssä tämä toimii hyvin. Kts. PRH 

Open Innovation
Avoin idea/keksintö. Vaikka jokin perusidea, josta yleensä ryhmän jäsenet tekee omia sovelluksia patentteineen,, ehkä maksamatta korvausta idean alkuperäiselle keksijälle. Taikka isommalla porukalla koitetaan saada jonkun esittämä idea/keksintö paremmaksi, ja kaikilla on siihen oikeus. Sanaa on vaikeahko määrittää tarkasti.

Lähteet: Sivistyssanakirja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti