tiistai 26. tammikuuta 2016

E. Protoaminen

Protoamisella tarkoitetaan keksinnön ensimmäisen kappaleen valmistamista. Koekappaletta, jolla haetaan se toiminnan laatu tai tapa, jota ideassa tavoittellaan.

Protoaminen voi olla myös vaikka uuden konseptin kokeilua, ei välttämättä minkään laiteen kokeilu.

Pari vinkkiä ennen proton rakentamista,jotta rahaa ei valuisi hukkaan:

1. Mieti, mikä on keksintösi ydinasia, joka pitää todistaa toimivaksi tai kokeilla protolla.

2. Mieti, miten voit yksinkertaisimmin ja edullisimmin kokeilla tämän ydinasian toimivuuden.

3. Etsi muista tuotteista/palveluista suomeksi ja englanniksi googlaamalla samantyyppisiä piirteitä. Jos löydät vaikka osan samankaltaisuutta, niin käytä se hyödyksi,

4. Suunnittele tekeminen etukäteen. Laske kustannukset, ja etsi netistä tarvittavat osat/palvelut. Vertaile hintoja. Mieti, mitä asioita voit käyttää käytettynä.

5. Ota valokuvia, kirjoita ylös mitä teete ja mitä havaitset päivittäin. Tämä voi kuullostaa laboratoriotyöskentelyltä, mutta lähes aina näistä muistiinpanoista on hyötyä esim. siinä vaiheessa, kun olet myynyt keksinnön, ja yritys kysyy, voiko tätä muuttaa/käyttää hieman eri tarkoitukseen. Tällöin on helppo palata keksinnön alkujuurille.

6. Talleta, mikäli mahdollista, kaikki protot. Tai ainakin dokumentoi ne hyvin huolellisesti. Dokumentoi myös työtunnit ja kulut. Tarvitset niitä, kun lasket suuntaa antavaa hintaa valmistamiselle. Jos ja kun rakennat seuraavan proton, niin älä pura osia entisestä. Parin vuoden kuluttua ne protot ovat ajatuksillesi arvokkaita

Ei haittaa, vaikka rakennat ensimmäisen proton pahvista, romuista tai säilyketölkeistä, tai jos kyseessä on jokin isompi, niin tee vaikka pienoismalli. Mutta älä esittele tätä rakkinetta yrityksille/rahoittajille, vaan tee erikseen esittelykappale. Esittelykappaleen ei välttämättä tarvitse olla teknisesti toimiva, mutta sen pitää olla esittelykelpoinen.

Jos otat kuvia esittelyprotosta laittaaksesi niitä vaikka sähköpostiin mahdolliselle asiakaalle, niin kiinnitä huomiota taustaan ja muuhunkin kuvausympäristöön. Taustalla näkyvä mäyräkoiran kuori tai sukat ei ole edustava juttu.  Kuvaa vain keksintö asiallisesti, älä yritä tehdää valokuvataidetta. Jos kaverisi on harrastanut valokuvausta, niin pyydä häneltä palvelusta. Silloin kuvista tulee paljon parempia.

Tilat
Jos itselläsi ei ole mahdollista rakentaa protoa tilojen puitteissa, niin voit kysellä muilta keksijöiltä apuja, esimerkiksi keksijöille suunnatuissa sosiaalisen median ryhmissä tai foorumeissa. Joillakin kouluilla/opistoilla on prototiloja, joita saa lainata edullisesti. Toki löytyy yksityisiä maksullisia protopajoja.
Myös työttömien/kuntoutustoimintaa tekevien paikallisten yhdistysten pajatilat voi olla käytettävissä jopa ilmaiseksi työkaluineen, mikäli statuksesi salli ko. palveluiden käytön. Jopa seurakunnilla on pajatiloja.

Eli työtön keksijä saattaa päästä protoamaan ilmaiseksi. Työssä käyvä joutunee puhumaan/maksamaan enempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti